3 fáze vztahu, víte, ve které se nacházíte vy?

Fáze číslo 1: Pudy a touha

Jistě znáte tu fázi lásky, při které se od partnera doslova nemůžete odtrhnout. Vítejte, toto je fáze číslo jedna, podle antropoložka Helen Fischerové tzv. fáze sexuální touhy. V podstatě se nejedná ani tak o lásku, jako o základní instinkt přežití – tedy o touhu rozmnožovat se s vhodným adeptem. Tato fáze přichází téměř okamžitě, ale netrvá příliš dlouho. Jde o nejkratší část vztahů. Může dokonce trvat jen do doby, než s partnerem skutečně ‘chodíte’, tedy než se rozhodnete pro partnerský svazek jako takový.

Fáze číslo 2: Romeo a Julie

Velká láska, velký třesk, prostě jedna velká jiskřivá vášeň. Druhá fáze je fází oblíbenou. Je to fáze zamilovanosti ve vztahu. Po sexuální touze, která je tak trochu jako zapálit sirku, začne hořet opravdový oheň. Tato část vztahů je dobře známá chemií, vášní, touhou, novostí, zamilovaností a napětím, které panuje v samotných počátcích. Pamatujete na tuto dobu? Nebo se v ní nachází váš vztah?

Fáze číslo 3: Pravá láska?

Třetí fáze je tu. Jak ji poznáte? Po pudové fázi a fázi zamilovanosti a vášně tyto dvě fáze sice ustoupí, nastoupí však jejich plnohodnotná náhrada, díky které ty původní (ne)potřebujete: je to fáze oddanosti. Láska totiž není jen prvotní zamilovanost, ale naopak ta důvěrná stálost, která provází dlouhodobé vztahy. Tato třetí část každého vztahu může nastoupit individuálně po skončení druhé fáze – mnohdy to bývá v období od 6. do 12. měsíce, kdy se novost, poznávání a zamilovanost mění právě na stálost, zvyk, důvěru a oddanost. 

Jak fázi lásky udržet?

Tak, jednotlivé a ty nejdůležitější fáze každého lovestory už znáte. Teď však přichází otázka – jak takový vztah udržet? Jak překonávat krize a jak taková oddanost funguje? Odpovědi jsou v každém z nás. Dlouhodobý vztah by měl být plný tolerance, porozumění a důvěry. U některých extrémně kompatibilních partnerů může být třetí fáze kombinována s fází vášně, kterou je možné pravidelně oživit. 

A jak se do partnera či partnerky znovu zamilovat? Čas od času druhé překvapte, dovolte si utéct ze stereotypu, darujte si třeba dárek pro zamilované. Važte si na partnerech jejich dobrých vlastností. Snažte se udržet napětí. Není nic horšího, než když se ve vztahu oba nudíte. V takovém případě může přijít nevěra, vyhoření nebo prázdnota, což jsou nejčastější důvody, proč vztahy končí. Zajímavé však je, že i ty nejtěžší krize se dají překonat – klíčem k úspěchu je partnerská komunikace. A co vy, komunikujete? Řekněte to milovanému či milované třeba tričkem pro páry. Nebo přímo tričkem queen (king, princess apod.). Ať celý svět vidí, že vaše tři fáze lásky nevyprchaly! Nakonec… all you need is love!

The post 3 fáze vztahu, víte, ve které se nacházíte vy? appeared first on Kámoška.cz.

Číst více