Intenzivní pocení neznamená, že zhubnete rychleji. Čím to je?

Intenzivním pocením zbytečně ztrácíte tělesnou vodu a nespalujete efektivně

Naše tělo přirozeně udržuje vnitřní teplotu ve zdravém rozmezí, tedy maximálně do 37 °C. Z toho důvodu v létě odhazujeme svetry a bundy. Pokud teplota tělesného jádra stoupá, začneme se potit a tím se v konečném důsledku ochladíme. To stejné platí i naopak. Jakmile se ocitneme v chladu, tělo zakročí a začne vyrábět více tepla. Třeba tak, že vyvine větší svalovou aktivitu. Naše tělesná schránka je zkrátka chytrá a má s námi jen ty nejlepší úmysly.

Co se děje s tělem při sportu? Svaly makají, tělesná teplota se zvyšuje a my se potíme víc než normálně. Hodina tréninku v teplém prostředí znamená ztrátu 1-4 litrů tekutin. Pokud si po takovém cvičení stoupneme na váhu, zjistíme, že až čtyři kilogramy jakoby se vypařily. Doslova. Ale pozor, nejde o čtyři kila tuku. Přišli jsme o čtyři litry tělesné vody, která se s pitným režimem zase vrátí. A to je dobře. Dehydratace tělu nesvědčí a kromě bolesti hlavy či nevolnosti způsobuje také pokles sportovní výkonnosti.

Pokud se tedy na trénink obléknete jako na túru v horách, budete se vydatně potit, cvičení bude zbytečně obtížnější a díky nadměrnému úbytku vody si koledujete o rychlejší dehydrataci. Místo toho, abyste efektivně spálili tuky, si tak nakročíte k nepříjemné bolesti hlavy. Zapamatujte si, že nižší tělesná hmotnost ještě neznamená, že jste opravdu zhubli.

Dynamický trénink si žádá funkční materiály

Na pocení si vzpomeňte také při výběru vhodného oblečení. Pokud obléknete bavlnu, brzy vám bude zima. Bavlna totiž odvádí vlhkost mnohem hůř než funkční vlákna. Pohltí do sebe až 20 % vlhkosti, zatímco funkční tričko jen 0,5 %.

Pokud tedy plánujete dynamický trénink, bavlnu dejte stranou a oblečte ji až na aktivity, u kterých se tolik nezapotíte. Ať už vybíráte sportovní tričko, kalhoty nebo spodní prádlo, vždy si rozmyslete, k jakému účelu budete konkrétní kousek používat.

Autorem článku je Pavla Melenová.

The post Intenzivní pocení neznamená, že zhubnete rychleji. Čím to je? appeared first on Kámoška.cz.

Číst více