Jak si správně umývat intimní partie?

Správná péče o vaginu. Jak a čím ji správně umývat?

Každá žena jistě ví, jak pečovat o svou pokožku, vlasy, jaký používat make-up či oční linky. O tomto tématu jsou také schopny si hodiny povídat se svými kamarádkami. O intimní hygieně ovšem hovoří málokterá z nás. Diskuse na toto téma jsou tak víceméně výjimečně, a to i přesto, že péče o intimní partie je pro každou ženu nesmírně důležitá. Důležitá je nejen kvůli tomu, aby se žena cítila svěží nýbrž díky správné intimní hygieně může předejít velmi nebezpečným a také nepříjemným zdravotním komplikacím. Špatné hygienické návyky si ovšem valná většina žen nese ještě ze svého dětství.

Nikdy si vaginu nemyjte běžnými sprchovými gely či mýdlem

Základním pravidlem pro kvalitní péči o vaginu je, že byste si ji neměla umývat běžnými sprchovými gely či mýdly. Je proto důležité si kupovat pouze speciální mycí gely, které jsou určeny pro mytí intimních partiích. Tyto mycí gely jsou navrženy speciálně tak, aby udržely pH vaší pokožky v přirozené normě. pH vaginy, které je normální a zdravé, se pohybuje okolo 3,8 až 4,5. Pokud byste používala obyčejná mýdla, byla by tak narušena přirozená mikroflóra vaginy a na základě toho by se ve vaší vagině mohli začít množit škodlivé bakterie.

Vždy si umývejte pouze vnější část vašich intimních partií

Vaginu nikdy není nutné umývat takzvaně zevnitř. Její schopnost totiž je, že se umí sama čistit. Vnitřní mytí vaginy by vám naopak mohlo velmi nemile uškodit. Myjte si tak pouze stydké pysky, vulvu a také okolí klitorisu.

Myjte si intimní partie alespoň jednou denně

Alespoň jednou denně byste si měli mít vaginu teplou vodou, pokud nemáte po ruce žádné mycí gely. Vaginu je rovněž doporučeno si umývat po každé stolici. Zabráníte tak přenosu jakýchkoliv bakterií do vaginy. Během menstruace se myjte minimálně dvakrát denně.

Nepoužívejte žádné rukavice ani mycí houby

Nikdy si vaginu nemyjte mycí houbou či v rukavicích. Mohlo by totiž dojít k nepříjemnému poranění vaší vaginy. Pouhé ruce jsou pro mytí vašich intimních partií více než dostačující.

Vždy se utírejte měkkou a čistou osuškou

Osuška, kterou se budete po umytí utírat, by měla být suchá, čistá a také naprosto měkká. Tato osuška by navíc měla být používána jen vámi a měla by se měnit každé dva až tři dny.

Časté chyby při mytí intimních partií

Mezi velmi časté chyby, kterých se ženy dopouští při mytí intimních partií, patří například:

  • Směřování proudu vody přímo do vaginy – tímto způsobem můžete zanést do své vaginy nežádoucí bakterie. Vždy tak nechávejte vodu stékat po intimních partiích svrchu.
  • Utírat se můžete jedině zepředu dozadu – po každém použití toalety byste se měla utírat zejména zepředu dozadu. Tedy od vaginy až ke konečníku. Jedině tak zabráníte přenosu bakterií, které mohou zapříčinit také infekci močového měchýře.
  • Noste přednostně bavlněné spodní prádlo, které dýchá – pokožka vašich intimních partií může dýchat pouze tehdy, budete-li nosit bavlněné spodní prádlo. Veškeré syntetické materiály totiž velmi nepříjemně zabraňují proudění vzduchu a také zvyšují vlhkost ve vašem intimním prostředí.
  • Umývejte se po každém pohlavním styku – velkým nešvarem, kterého se ženy dopouští je, že se po pohlavním styku neumyjí. Díky tomu tak přispívají k množení bakterií, které mohou způsobovat také různé záněty.

Příčiny zápachu z vaginy a jeho řešení

Nepříjemný zápach z vaginy, který vás může trápit, má často na svědomí právě přemnožení bakterií na intimních partiích. Zápachu a množení bakterií také napomáhá letní koupání, sportovní aktivity, které jsou spojeny s vlhkostí a také pocením. Za zápachem poté stojí kvasinkové infekce, kalhotky z umělých materiálů a také používání nevhodných mycích gelů. Řešením je zejména dodržování správné intimní hygieny.

The post Jak si správně umývat intimní partie? appeared first on Kámoška.cz.

Číst více