Čitelná městská železnice v Dolních Počernicích

Železniční zastávka Praha-Dolní Počernice se stala pilotním vlakovým nádražím pro testování nových navigačních prvků Čitelné Prahy s cílem kvalitněji informovat cestující na železnici v Praze. Stávající celostátní systém Správy železnic jsme zde doplnili tabulemi s trasou linek S, které přes Dolní Počernice jedou. To usnadní lidem rozhodování, kterým směrem jet, podobně jako v pražském metru. Navigaci na okolní cíle zajistí i obelisk s mapou blízkého i vzdálenějšího okolí a směrovka na nejdůležitější cíle v okolí.

Na přítomnost vlakové zastávky už zdálky upozorňuje tzv. totem, neboli velká prosvětlená kostka se symbolem vlaku a Eska připevněná na sloupu veřejného osvětlení. Častým problémem pražských železničních zastávek totiž je, že nejsou na první pohled zdálky vidět a lidé, kteří vlakem nejezdí pravidelně, nemusí nádraží na první dobrou najít.



Kultivujeme také prostor pro tištěné informace o systému PID přímo na nástupištích díky novým vitrínám, které nahradí stávající plechové desky. U nových vitrín budeme především testovat, jak odolají vandalismu. Ten je bohužel v případě odlehlejších zastávek bez kamerového dohledu poměrně častým jevem. Stejně tak uvidíme, jak v této lokalitě odolají ostatní nové navigační prvky.

Nový doplňkový navigační systém realizoval ROPID na základě návrhu designérů ze Side2 a A69 a vznikl ve spolupráci se Správou železnic, která spravuje celostátní informační a orientační systém na železničních stanicích a zastávkách. Ten ale neobsahuje některé nadstandardní informace potřebné pro snadné cestování často jezdícími vlaky příměstské dopravy, proto jsme se dohodli na doplnění některých prvků Čitelné Prahy i v prostorách spravovaných SŽ. Pokud se nový systém osvědčí, rádi bychom jím osadili všechna vlaková nádraží na trasách páteřních vlakových linek S, a to i na území Středočeského kraje.



Projekt Čitelná Praha má za sebou již několik pilotních realizací, a to jak v metru (stanice metra Palmovka, Jiřího z Poděbrad, Chodov, nová grafika schéma ve vozech metra), tak i na povrchu (obelisky a směrovky pro pěší navigaci v okolí Štvanické lávky a u Edenu, totemy pro zvýraznění stanice metra a železnice na Malostranské, Palackého náměstí, Hájích či u nádraží Eden, komplexní navigace v rámci lávky k vlakové zastávce Rajská zahrada). Během září budeme testovat novou grafiku tištěných informací na zastávkách povrchové dopravy na Palmovce. Součástí projektu je také instalace nových digitálních panelů zobrazujících on-line odjezdy spojů PID na zastávkách povrchové dopravy či na vlakových nádražích. Podrobnosti o projektu na stránce Čitelná Praha.

The post Čitelná městská železnice v Dolních Počernicích appeared first on Pražská integrovaná doprava.

Číst více