Pozor na rizika regresní terapie! Není celá metoda jen podvod?

Co je to regresní terapie?

Regresní terapie je jistou psychoanalýzou člověka, který má jisté psychické problémy, kdy mu například zemře dítě, provází ho silná fóbie například z ohně či se topí v depresích, které ho dovádí k šílenství. Tato terapie má umožnit pacientovi vybavit si zejména své nepříjemné zážitky, které ho provázely v raném mládí a které tak mohou být bezprostřední příčinou jeho vnitřního konfliktu, který mu způsobuje psychické obtíže.

Tvrdí se, že pokud si pacient zážitky vybaví a zpracuje je, a to například tak, že odpustí všem, kteří mu v minulém životě ublížili či naprosto rezignuje na svůj současný stav, může to jeho aktuálně stav velmi příznivě ovlivňovat.

Jak probíhá regresní terapie?

Regresní terapie vychází zejména z předpokladu, že naše aktuální problémy mají přímou spojitost s naším minulým životem. A ač málokdo z nás patří mezi věřící, na posmrtný život, tedy na převtělování se, věří zhruba dva miliony Čechů. Základem regresní terapie je sezení se zkušeným terapeutem, který se nás pokusí dostat do našeho předchozího těla. Pokusí se nás tedy spojit s naším hlubokým podvědomím, které v sobě má každý z nás. Je totiž více než jisté, že každý z nás měl svůj předchozí život, a to co v něm zažil či udělal, se do jisté míry projevuje i v jeho současném životě.

Tomuto převtělení se do minulého života se neubránila ani celá řada známých osobností, kteří se například obávali ohně natolik, že bylo více než jisté, že v minulém životě je musel někdo za něco upálit či měli problémy s tím se vyrovnat se smrtí svých dětí a hledali tak odpověď na otázku, proč je smrt dítěte potkala a podobně. Pokud je regresní terapie vedena správně, může mít velmi pozitivní účinky do budoucího života pacienta, pokud ovšem narazíte na samozvané terapeuty, kteří pracují zejména pro zisk, napáchá regresní terapie mnohem více škod nežli užitku.

Rizika a kritika této metody. Není celá metoda podvod?

O tom, zda regresní terapie je podvodem či ne, se pře hned celá řada uznávaných odborníků. Někteří ovšem tvrdí, že nelze popírat něco, co si nedokážeme vysvětlit jen proto, že pro danou věc jednoduše nemáme logické vysvětlení. Jiní zase radí, aby si každý, jenž uvažuje o regresní terapii svůj čin velmi dobře rozmyslel a aby v prapočátku svého psychického problému raději použil zdravý selský rozum než právě výlet do minulosti. Za socialismu dokonce byla regresní terapie naprostým tabu.

Rizika této metody

  • Pacient se může začít panicky bát neznámého. Najednou zjistí, že jeho osud je zkonstruován naprosto jinak, než si představoval a začne mít ještě větší psychické problémy.
  • Pacient, který podstoupí regresní terapii může začít mít pocit, že jeho psychické problémy nemusí řešit různí odborní lékaři a začne se léčit sám ze svých traumat či fóbií. To může bohužel mít i tragické následky.
  • Člověk může začít po terapii myslet na nesmrtelnost své duše a může se podle toho začít také chovat abnormálně.

Podvod či nikoliv?

Někteří lidé účinky regresní terapie doslova popírají. Jiní zase naopak tvrdí, že jim pomohla se nadobro zbavit jejich strachů a psychických problémů. Mnozí si prý díky ní uvědomili, proč na tomto světě jsou a jaký je jejich úděl. V případě, kdy ovšem narazíte na podvodné terapeuty, kteří například dobře neuzavřou váš „návrat do minulosti“, můžete si z takovéhoto sezení odnést pouze další várku psychických problémů a skončit tak na oddělení psychiatrie.

The post Pozor na rizika regresní terapie! Není celá metoda jen podvod? appeared first on Kámoška.cz.

Číst více