Jak se v páru vyrovnat s karanténou a vyhnout se ponorkové nemoci?

Karanténa a partnerský vztah

Děti nemohou chodit do školy a učí se doma, respektive je učí doma samotní rodiče a do toho všeho se je snaží zabavit, když se nemohou scházet se svými přáteli, práce probíhá formou home officu, nelze si zajít s kamarádkou na kávu či na dobré jídlo do restaurace a nelze si dokonce udělat radost ani novým jarním outfitem z našeho oblíbeného butiku.

Každý den máme navíc na očích svého partnera, se kterým jsme se doposud vídávali pouze ráno a večer, když se každý vrátil ze svého zaměstnání. Karanténa, která je nyní na pořadu dne, se tak velmi nemile opírá i do našeho do té doby idylického partnerského vztahu a ponorková nemoc na sebe tak nenechá dlouho čekat. Jak se ovšem s ponorkovou nemocí způsobenou karanténou vyrovnat, tak aby neutrpěl náš partnerský vztah?

Nejčastější důvody hádek?

Každé partnerství má své lepší i horší okamžiky. Není tomu tedy tak, že by každý den byl zalitý sluncem. V momentě, kdy navíc ve vztahu figurují také děti a s nimi související péče, přidají se k běžným, někdy i malicherným problémům také problémy týkající se výchovy, péče o děti a podobně.

Partneři, kteří ovšem nejsou zvyklí pracovat například společně v jedné firmě či dokonce z domova a kteří mají rádi svůj vlastní klid a vyhovuje jim život, kdy se potkávají pouze ráno a večer a také o víkendech, které si poté umí dosyta užít, se s karanténou neumějí tak dobře vypořádat jako ti, kteří umí společně trávit i více času než ostatní páry. V tomto případě tak vzniká celá řada hádek, které do té doby nevznikaly, jelikož na ně jednoduše nebyl čas a ani energie. Kvůli čemu se tedy partneři v době karantény nejvíce přou?

  • Neustále přepínání oblíbených televizních kanálů v televizi
  • Rozdělení domácích prací v domácnosti
  • Rozdílné názory na výchovu dětí
  • Zvednuté prkénko na toaletě
  • Vousy v umyvadle
  • Rozdělení starostí o děti a vymýšlení domácích plánů
  • Finance v momentě, kdy žena musí buď zůstat s dětmi doma a pobírá takzvané ošetřovné od státu a muž například nemá možnost práce z domova, a tak zůstává z důvodu epidemie doma na několika procentech ze své měsíční mzdy

Jak se těmto problémům vyvarovat a jak najít opět společnou řeč?

Pokud se momentálně ocitáte ve fázi partnerství, kdy vám na druhém vadí i to že dýchá, je ten nejvyšší čas na to s tímto problémem něco začít dělat. V opačném případě by totiž zcela jistě utrpěl váš vztah, který do této nelítostné doby byl zcela v pořádku a patřily k němu pouze běžné partnerské neshody, které nejsou důvodem k předložení rozvodových papírů na stůl. Jak tedy z této situace ven?

  • Ve svém vztahu i přes tuto komplikovanou dobu plnou nejistoty, nezapomínejte na to, že byste k sobě s partnerem měli být především upřímní. Hovořte spolu i o věcech, které nejsou příjemné. Snažte se bavit také o svých negativních myšlenkách, pocitech a vjemech, které vás trápí. Vše má totiž své řešení i v ponorkovém stavu, ve kterém se nyní nacházíte.
  • Hledejte řešení i zdánlivě nevinných maličkostí, které ovšem mohou jednoho z partnerů dohánět přímo k šílenství. Snažte se být tolerantní a najděte si každý den chvilku jen a jen pro sebe, kdy se nenecháte nikým a ničím rušit. Zpříjemnit si můžete například svůj večer, a to dobrým jídlem a pitím, které společně připravíte, a to bez hádek.
  • Ujistěte svého partnera či manžela o tom, že chcete danou situaci řešit a že vám není váš vztah lhostejný. V žádném případě jeden druhého neobviňujte a neházejte na sebe špínu.
  • Neumíte se bavit jinak než hádkou? V tom případě se pokuste oprostit od negativních emocí a naslouchejte jeden druhému bez urážek, výčitek a zvyšování hlasu.

Tipy na zabavení

V této dosti komplikované situaci, která ovšem dříve či později přejde, vám rozhodně nemůžeme poskytnout tolik tipů na zabavení se, jako za normálních okolností. Ovšem i přesto existuje celá řada možností, jak si nalézt čas jen a jen pro sebe a tím pádem se vyhnout ponorce.

  • Pusťte si oblíbený film a partnera nechte například číst knížku či hrát počítačové hry, ve kterých může velmi skvěle uniknout před realitou.
  • Běžte si zaběhat do přírody či se jen tak projít. Při takovéto aktivitě zapomenete na starosti všedních dní a alespoň na chvíli opustíte prostor, který čítá pouze čtyři stěny a ve kterém se nyní cítíte jako ve vězení.
  • Zavolejte své kamarádce a „drbejte“ spolu po telefonu třeba tři hodiny v kuse. Vězte, že v této situaci jsme všichni na stejné lodi.

The post Jak se v páru vyrovnat s karanténou a vyhnout se ponorkové nemoci? appeared first on Kámoška.cz.

Číst více