Jaro je tady! Připravte zahradní nábytek včas

Zahradní nábytek představuje důležitou část venkovního posezení. Stejně jako pergola ale vyžaduje údržbu. A právě první jarní dny jsou k této práci jako stvořené. Pojďme si říct, jak pečovat o zahradní nábytek a na konci vám dáme i pár rad, jak ho vybrat.

Nejlépe zabere ruční čištění

Ať už máte nábytek schovaný ve sklepě nebo uskladněný v zahradním domku, začněte s jeho omytím. Někteří na čištění zahradního nábytku využívají tlakovou myčku, z naší zkušenosti ale nejlépe zabírá poctivá ruční práce s houbičkou a hadrem.

Prudký tlak vody může způsobit poškození laku nebo ochranné vrstvy. To zejména u kovového nábytku způsobí následnou korozi. Proud vody se navíc oproti pečlivému ručnímu mytí nedostane všude a vodní kámen zanechá nevzhledné fleky.

Na dřevo se štětcem

Nábytek jako dřevěné zahradní židle, lavice nebo stoly vyžadují pravidelné ošetření lakem. Díky tomu zabráníte přístupu škůdcům i vlhkosti, která by narušila strukturu dřeva.

Dřevěné povrchy na zahradě natřete každé jaro. Prodloužíte tím životnost nábytku a docílíte toho, že si zachová původní barvy.

Na ošetření dřeva funguje speciální olej nebo lak na dřevěný nábytek. Pokud není nábytek vystavený dešti, můžete ho natřít i speciální vodou ředitelnou lazurou. Ta na rozdíl od oleje a laku umožní dřevu dýchat.

Čalouněný nábytek vydrží i venku

V poslední době jsou oblíbená také látková křesla a čalouněné sedačky na zahradu. Na rozdíl od klasických židlí poskytují větší pohodlí a usadíte na ně více lidí. Pohovka u zdi navíc nezabere příliš místa a poskytne také úložný prostor na deky a polštáře.

Čalouněný nábytek vyžaduje péči na podzim i na jaře. Na podzim zbavte nábytek fleků a skvrn. Pohovky a křesla nechte pořádně vyschnout – jinak by mohlo dojít k tvorbě plísní a narušení jejich konstrukce.

Na jaře ošetřete nábytek speciální nano impregnací. Ta vytvoří mikroskopický povlak, který odolá venkovnímu prachu a pylu. Díky tomu vydrží sedačka v původním stavu i pod pergolou nebo zahradním altánem.

Péče o kovový zahradní nábytek

Speciální kapitolou je zahradní nábytek vyrobený z kovu. Vypadá robustně a zahradě dodá přirozeně rustikální vzhled. V kombinaci s kovovanou bránou a dalšími doplňky vytvoříte stylovou zahradu.

Kovový zahradní nábytek nevyžaduje speciální péči. Před sezónou ho oprašte a omyjte vlažnou jarovou vodou. Pokud není nábytek opatřený povrchovou úpravou proti korozi, kupte si v drogerii speciální přípravek a natřete ho. Díky tomu vydrží i na přímém dešti.

Jak vybrat zahradní nábytek?

Při výběru zahradního nábytku zohledněte počasí. Jestliže bydlíte v místě časných dešťů, pořiďte si masivní dřevěný nábytek, který lépe odolá nepříznivým klimatickým podmínkám. Výběr nábytku podřiďte také jeho funkci. Jestli sháníte nábytek na relaxování, stačí vám křesla s nižším sedákem, ve kterých se pohodlně uvelebíte. 

Pergola určená ke stolování si naopak žádá zahradní nábytek s dostatečnou výškou. Zde si počínejte podobně, jako byste vybírali nábytek do jídelny. Stůl pod pergolu vybírejte tak, aby měl co nejsnáze omyvatelnou desku.

Ať už si vyberete jakkoliv, nábytek zpestří vaši zahradu a vytvoříte s ním zákoutí vybízející k posezení s knihou nebo uspořádání letní grilovačky. Tak na co čekáte? Teplé dny už klepou na dveře!

The post Jaro je tady! Připravte zahradní nábytek včas appeared first on Kámoška.cz.

Číst více