Matěj Krejčí: Závislost dospělých na technologiích, duševní hygiena, chytré triky sociálních sítí

Že je dnes většina lidí závislá na technologiích, asi všichni víme. Přesto to většina z nás o sobě nikdy nepřizná. Ačkoliv kontrolujeme mobilní telefony několikrát za hodinu, i když nemusíme, a technologie negativně ovlivňují náš život, problém se týká spíše ostatních než nás. A právě o tom jsem si povídal s Matějem Krejčím.

Pozvat si Matěje do rozhovoru mě napadlo poté, co jsem si uvědomil, kolik lidí je kolem mě doslova připoutaných ke svým mobilům a dalším zařízením. Nejde o děti, ale o dospělé. Denně se stýkám s podnikateli, manažery, marketingovými specialisty a se spoustou dalších lidí z byznysu. Drtivá většina z nich mi odpoví na zprávu na Facebooku během pár minut. E-maily od nich dostávám i v noci, a to včetně víkendů.

Technologie tak ovládly náš život, že se zapomínáme zeptat, zda už toho není trochu moc. Matěj se tématu závislosti na technologiích věnuje velmi aktivně. Napsal knihu DigiDetox a dnes se snaží firmám ukázat, jak tuto závislost samy podporují ve svých zaměstnancích. Třeba tím, že po nich vyžadují rychlé odpovědi i pozdě večer, nedopřávají jim dostatek odpočinku a neposkytují jim skoro žádný prostor pro klidné a nerušené přemýšlení.

V našem rozhovoru jsme se na celé téma podívali zblízka a na příkladu sociálních sítí si ukázali, jak dvousečná jsou jejich rozhodnutí a aktualizace aplikací, která se dostávají k nám běžným uživatelům. Dozvíte se i to, proč není ideální, když máte doma Wi-Fi a čím si i vy každý den zaděláváte na rakovinu.

Poslechněte si zkušeného byznysmena Dana Kafku a inspirujte se, jak vedle budování firmy zvládá i rodinu a koníčky.

Jelikož je toto téma podle mě velmi důležité, rozhodl jsem se s Matějem natočit sérii rozhovorů, ve kterých budeme rozebírat, jak se dá závislosti na technologiích zbavit, jak můžete zvýšit efektivitu svých zaměstnanců a konec konců, jak můžete žít šťastnější a svobodnější život.

Číst více