Darování vajíček jako šance na rodičovství

Existuje mnoho lidí, kterým se ani přes veškeré snahy nedaří pořídit si miminko. Na vině může být genetika, nejrůznější onemocnění, jako je například endometrióza nebo onkologická léčba, a další faktory způsobující neplodnost. Jak si tedy splnit sen o vytouženém potomkovi, i když vám příroda nebyla zrovna nakloněná? Darovaná vajíčka nebo spermie jsou jedním z řešení.

IVF pomáhá léčit neplodnost

Neplodnost u mužů i žen je v současné době natolik rozšířený fenomén, že jej Světová zdravotnická organizace zařadila mezi civilizační choroby. Vzhledem k tomu, že tato nemoc zasahuje téměř čtvrtinu populace, lékaři a výzkumné týmy pracují na metodách, jak ji léčit. V první řadě je nutné diagnostikovat příčinu neplodnosti. Pokud se vám nedaří ani po roce nechráněného pohlavního styku otěhotnět, stojí za úvahu návštěva IVF kliniky nebo centra asistované reprodukce, kde zkušení profesionálové dokážou diagnostikovat příčiny a navrhnout nejlepší léčbu. V rámci páru může být neplodný muž, žena i oba dva. Důležité je, aby lékař odhalil jádro problému a určil nejvhodnější postup léčení. 

Jaké faktory ovlivňují plodnost

Vzhledem k tomu, že příčina neplodnosti může být na straně muže, ženy nebo případně kombinací obou, je nutná pečlivá diagnostika. V rámci IVF léčby je nutné, aby oba partneři podstoupili několik prohlídek. U mužů se jedná o takzvaný spermiogram. Jde o vyšetření, na základě kterého jsou lékaři schopni určit, zda je muž plodný. Hodnotí především množství a kvalitu spermií, jejich pohyblivost a případné anomálie. 

Ženy musejí podstoupit komplexní gynekologické a hormonální vyšetření. Ta ukážou, zda jsou schopné produkovat dostatek zdravých a životaschopných vajíček, která mohou být oplodněna. Na plodnost jak muže, tak ženy má vliv řada faktorů. U některých párů stačí upravit životosprávu a životní styl, hormonálně upravit případné problémy bránící početí a vyloučit problémy, které znesnadňují úspěšné splynutí vajíčka se spermií.

Darování vajíček jako příležitost k darování života

Existuje mnoho příčin, proč jsou žena nebo muž neplodní, a řadu z nich je možné úspěšně léčit v rámci IVF. Někdy se ale ukáže, že žena nedokáže produkovat dostatečné množství kvalitních vajíček, protože prodělala jedno z onemocnění dělohy nebo vaječníků, onkologickou léčbu nebo dosáhla věku, ve kterém už je šance na otěhotnění přirozenou cestou poměrně nízká. Právě proto mají IVF kliniky program dárcovství vajíček a databázi vhodných dárkyň, díky kterým si většina párů může splnit svůj sen o založení vlastní rodiny. 

Dárkyně musí projít přísným výběrovým řízením a splnit veškerá kritéria pro darování vajíček. Dárkyně vajíček musí být plnoleté, fyzicky i psychicky v dobrém stavu a mít dokončené alespoň středoškolské vzdělání. I přestože je darování vajíček přísně anonymní, příjemkyně a její partner si můžou na základě fyziologických rysů dárkyně vybrat ženu, která jim bude vzhledově či povahově podobná. Darování vajíček pak má řadu benefitů. Dárkyněmi se stávají ženy, které už mají vlastní rodinu a chtějí druhým dopřát stejné životní štěstí. Jsou mezi nimi i ženy, které své vlastní děti zatím neplánují, ale vědí, že existují i páry, které už jsou na rodičovství připravení. V neposlední řadě dárkyně obdrží finanční kompenzaci za vynaložený čas a náklady spojené s odběrem vajíček. 

The post Darování vajíček jako šance na rodičovství appeared first on Kámoška.cz.

Číst více