Rozjíždíte svůj první byznys? Máme pro vás 3 tipy, jak financovat podnikání

Neopouštějte zaměstnání

Mnoho začínajících podnikatelů dělá hned v úvodu své byznysové kariéry jednu zásadní chybu. Hned jak dostanou nápad, opouštějí zaměstnání a takříkajíc vsázejí vše na jednu kartu. Pokud jste si stihli předem naspořit a víte, že začátek podnikání ustojíte i s nějakou tou ztrátou, pak se pravděpodobně nemáte čeho obávat. Na druhou stranu, žijete-li od výplaty k výplatě a váš podnikatelský plán bude vyžadovat nemalé finance, měli byste odchod ze zaměstnání nejprve zvážit.

Právě vaše stávající práce může být skvělým zdrojem financování v prvních měsících podnikání. Stačí, když si pouze zkrátíte úvazek, a ve volnu se budete plně věnovat svému byznysu. Nepřijdete tak o veškerý příjem a navíc budete mít i pár korun do začátku, kdyby vaše podnikání hned neprosperovalo.

TIP: Máte-li pocit, že si i s výplatou z částečného úvazku při podnikání vystačíte jen tak tak, můžete zvážit půjčku. Tu si však obstarejte vždy z důvěryhodných a spolehlivých zdrojů, obzvlášť pokud vás láká půjčka online.

Najděte si investora

Pokud vás vidina půjčky či práce po nocích příliš neláká, zkuste si najít vlastního investora. Investorem bývá zpravidla člověk, který vám ze začátku pomůže zafinancovat vaše podnikání, jestliže se mu líbí váš nápad, vidí v něm potenciál a zároveň se domluvíte na tom, že mu ze zisku přistane finanční odměna. Jak takového investora najít? Snažte se co nejvíce začlenit do komunity podobně smýšlejících podnikatelů a buďte mezi nimi aktivní. Navštěvujte networkingové večery, konference, vzdělávací akce a podobně. Mluvte o svém podnikatelském nápadu, ale nesdílejte jej úplně, aby vás o něj někdo nepřipravil.

Stejně tak můžete zkusit oslovit investora sami. Poohlédněte se po firmách, které by vám mohly s vaším podnikatelským záměrem pomoci. Připravte si přehlednou prezentaci a domluvte si osobní schůzku, během níž ji představíte spolu se všemi plány.

Podnikejte ve dvou

Na rozjezd podnikání rozhodně nemusíte být sami. A to jak fyzicky, tak i finančně. Víte-li, že by vám pomohlo mít v zádech ještě alespoň jednu osobu, která by do rozjíždějícího se byznysu mohla vložit peníze a zároveň s vámi sdílela nadšení z vašeho nápadu, a někoho takového znáte, přiberte ho do týmu. Předem se domluvte na jasných podmínkách podnikatelského partnerství a případně založte společnost s ručením omezeným nebo zvolte jinou z právních forem podnikání. Ve dvou pro vás finanční stránka věci třeba nebude tak zatěžující.

The post Rozjíždíte svůj první byznys? Máme pro vás 3 tipy, jak financovat podnikání appeared first on Kámoška.cz.

Číst více