9 nejlepších měst pro city break

Varšava, Polsko

Varšava, pulzující hlavní město Polska, je skvělou volbou pro city break. Nejlevnější letenky do Varšavy najdete přes různé vyhledávače letenek. Pokud je relaxace na prvním místě vašeho seznamu, vydejte se do krásného starého města a najezte se v jedné z restaurací nebo bister. Nové náměstí je také úžasné místo a právě zde budete moci vidět kostel svatého Kazimíra, působivou barokní budovu. Milovníci hudby ocení návštěvu Muzea Fryderyka Chopina. Skladatel je rodákem z tohoto města a v muzeu najdete jeho rukopisy, noty, a dokonce i jeho klavír. Díky interaktivní výstavě se budete moci dozvědět vše o jeho životě a době, ve které žil.

Pokud je na vašem programu prohlídka historických památek, je dobré poznamenat, že ve Varšavě jich moc není. Na vašem seznamu by ale měly být četné kostely, neoklasicistní prezidentský palác a Hrob neznámého vojína. Chcete-li vidět a zažít polskou historii, budete se muset vyrazit jinam, protože Varšava byla během druhé světové války kompletně vybombardována. Spoustu historie vám nabídne například Krakow, Katowice, nebo přenádherný Gdansk, kde si můžete také odpočinout na jedné z místních pláží.

Malmö, Švédsko

Pokud hledáte moderní kosmopolitní město, pak je pro vás Malmö ve Švédsku jako stvořené. Otevření obrovského Oresundského mostu a tunelu v roce 2000 spojilo město s Kodaní v Dánsku a nyní nabízí to nejlepší z obou zemí. Malmö je multikulturní město, kde vedle evropských kaváren najdete exotické pouliční stánky jako na Blízkém východě. Staré město je duší tohoto místa. Můžete si zde odpočinout v útulných bistrech a restauracích na jednom z jeho tří náměstí.

Pokud je nakupování na pořadu dne, budete si moci pořídit do vašeho šatníku nějaké trendové kousky od švédských módních značek. No a pokud se chcete ponořit do kultury, udělejte si výlet do Moderna Museet Malmö. Pro ty, co mají více času, je skvělé alespoň jednou projet zmiňovaný most, a strávit alespoň jeden den na jeho druhé straně – v magické Kodani.

Reykjavík, Island

Že se na Island nevyplatí letět jen na víkend? Ale kdepak! Rušný Reykjavík je fantastickou volbou pro city break. Zde je jedno z nejlepších míst, kde můžete zažít éterickou polární záři, relaxovat v uklidňujících geotermálních bazénech a vyrazit do města, abyste si užili fantastický noční život.

Díky nádherné a neobvyklé vulkanické krajině se můžete vydat na pěší túru po ledovci, procházet se po lávových polích nebo se vydat na moře a pozorovat velryby. Ať už se rozhodnete udělat cokoliv, letenky do Reykjavíku vám zaručí nezapomenutelný pobyt v tomto vzrušujícím městě a jeho bezprostředním okolí.

Paříž, Francie

Paříž je krásná, k tomu není víc co říct. Ale nenechte se zmást tím, že toto město je jen „živé muzeum“ – Paříž je totiž mnohem víc. Je to vzrušující, pulzující město, kde se toho děje tolik, že se budete muset několikrát vrátit, abyste viděli alespoň něco. Nejlepší způsob, jak poznat Paříž, je projít se městem pěšky. Takže zahoďte průvodce a objevte něco jiného, nového. Je to ideální místo pro toulání se uličkami města, obdivování svérázných výloh, gurmánský oběd, nebo objevování nespočetného množství galerií.

Nezapomeňte ani na piknik, který si jako správný Pařížan musíte užít v jednom z velkých parků nebo na břehu Seiny při západu slunce. Kupte si kvalitní francouzské sýry, víno a čerstvou bagetu – tak jednoduché, a přitom tak dobré!

Pokud chcete sehnat ty nejlepší letenky do Paříže, vyberte si jeden z vyhledávačů letenek, jako je například eSky, zadejte heslo „letenky Paříž, a děj se vůle boží!

Tel Aviv, Izrael

Ultimátní město večírků, které ale nabízí také pohodovou atmosféru a příležitost k odpočinku přímo na pláži. Pokud se chcete opálit, vydejte se na pláž nebo se projděte po pulzující promenádě, kde si můžete užít nejedno pouliční představení. Zastavte se na něco k jídlu nebo na osvěžující nápoj v jedné z mnoha restaurací, klubů a hospod. No a pak se vraťte zase v noci, kdy se z ní stane jeden velký večírek.

Pro trochu místní historie zavítejte do čtvrti Stará Jaffa – ta je nejlepším místem, kde zažít starý Tel Aviv s historickými křivolakými uličkami, blešími trhy, obchody a starým přístavem. Za návštěvu stojí také Velbloudí trh se svými specializovanými stánky s tropickým kořením, řemeslným chlebem, a samozřejmě, ikonickým falafelem.

Zaragoza, Španělsko

Španělské město Zaragoza leží na břehu řeky Rio Ebro a je energickým a rušným městem. Nabitý historickými památkami zahrnujícími islámské, římské a křesťanské civilizace, je toto místo snem nejednoho fanouška rozličných kultur.

Mezi zajímavosti patří nádherná bazilika Panny Marie, katedrála La Seo nebo krásný park Monasterio de Piedra, o kterém se říká, že má uklidňující efekt – dokonalý lék na stres a jakýkoliv shon, od kterého si chcete odpočinout. Když slunce zapadne, ve městě je také spousta zábavy. Díky skvělé gastronomické scéně v podobě tradičních tapas barů a také rušnému nočnímu životu budete v Zaragoze mít co dělat ve dne i v noci.

Split, Chorvatsko

Split je oblíbenou letní dovolenkovou destinací, ale co takhle do tohoto města vyrazit na podzim nebo v zimě? Toto úžasné město nabízí množství zábavy, historie a kultury. Diokleciánův palác je na seznamu světového dědictví UNESCO a je dominantou města. Jakmile vstoupíte do starověkých římských hradeb, narazíte na rušný shluk místních kaváren, obchodů, trhů, barů a restaurací.

Se svou krásnou horskou kulisou je město vstupní branou k mnoha chorvatským ostrovům, pokud tedy chcete uniknout shonu města, můžete si udělat výlet trajektem na jeden z nich. Ve městě samotném je však také spousta příležitostí k relaxaci. V období mimo sezonu budete mít město prakticky pro sebe. Můžete si tak v klidu posedět a pozorovat lidi na místech, jako je Peristil, centrální náměstí, nebo Národní náměstí s radnicí a hodinovou věží. Během večera se vydejte na nově zrekonstruovanou promenádu, kde najdete řadu moderních barů.

Bergen, Norsko

Město popisováno jako brána k výjimečným norským fjordům vám nabídne skutečně malební pobyt. Toto atraktivní město je fantastické k prozkoumání všech dřevěných budov, množství květin a také přírodních krás. Můžete si například užít prohlídky staré pevnosti v Bergenhusu nebo navštivte původní domov skladatele Edvarda Griega. Můžete si také udělat výlet do sedmi hor, které tvoří ohromující okolí města.

Lublaň, Slovinsko

Hlavní město Slovinska je skvělou volbou pro krátký víkendový výlet. Krásné město s nádherným zámkem a centrem, kterému dominují parky, lesy a zeleň, má také řadu kulturních památek, které se vyplatí vidět. Navštivte lublaňský hrad, katedrálu a staré město. Večer si pak odpočiňte na břehu řeky Lublaně. Triple Bridge je v srdci města a najdete zde restaurace s jedinečnou atmosférou, pouliční stánky, ale také moderní bary.

Zdroj foto 1: Aila Images / shutterstock.com

Zdroj foto 2: Diana Grytsku / shutterstock.com

Zdroj foto 3: SvetMedvedeva / shutterstock.com

The post 9 nejlepších měst pro city break appeared first on Kámoška.cz.

Číst více