Jak na vhodné zabezpečení domu? Stačí dodržet základní zásady

Stavíte nebo rekonstruujete?

Při rozhodování se o vybudování zabezpečení proti vniknutí zlodějů do vašeho příbytku je velmi důležité, jestli se byt nebo dům teprve bude stavět, anebo už jsou staršího data a vy jste si vzali půjčku na rekonstrukci a budete bydlení předělávat, včetně zabezpečení.  Pokud totiž teprve budete stavět, nejste v zabezpečovací technologii omezeni jinak než cenou. U rekonstrukce už musíte brát v potaz dispozice bytu nebo domu – a to se může ve výsledku dokonce i prodražit. Naštěstí je zabezpečení domu součástí hypoték i jiných druhů půjček na bydlení.

Všechno postavte na prevenci

Veškeré zabezpečení domu nebo bytu by mělo být založeno na prevenci. V jakém smyslu? Vše by mělo být nastaveno tak, abyste zlodějům neumožnili využít vaší roztržitosti. Proto se spíše spolehněte na chytré zámky, které vždy zamknou ihned po vašem odchodu – a odemknou, jakmile se přiblížíte s NFC klíčem nebo jen s vaším mobilem, který máte se zámkem spárovaný. 

Myslete i na čas, kdy budete mimo dům delší dobu, třeba na dovolené. Protože si zloději většinou nejprve mapují nemovitosti, které plánují vykrást, je fajn mít schránku, v níž není vidět, kolik už se do ní naházelo pošty (nebo si dohodnout souseda, aby ji vybíral), ale též mít přes wifi ovládané spotřebiče, alespoň jednu žárovku, kterou budete v bytě na dálku rozsvěcovat třeba i z opačné strany Zeměkoule. Když takové budou i rolety, ještě lépe.  

Připravili jsme pro vás podrobný návod co dělat před odjezdem na dovolenou, aby váš dům nebo byt byly v co největším bezpečí. Najdete jej v článku: „Než se vydáte na dovolenou, zabezpečte si domácnost. Prozradíme vám, na co si dát pozor!

Aktivní zabezpečovací prvky mechanické

Ale teď už pojďme k čistě zabezpečovacím prvkům. Prevence je sice základ, nicméně stačit nemusí. I zabezpečení musí být aktivní. A všichni navíc víme, že pojišťovny si ve smlouvách o pojištění domácnosti dokonce vyžadují některé zabezpečovací prvky – zejména v oblasti vstupních dveří, oken a dalších možných vstupů do obydlí, včetně balkonu, i když je ve vyšším patře. 

  • Základem jsou bezpečnostní vchodové dveře. Vyrábějí se ve více variantách a ve více úrovních zabezpečení. V současnosti je 5 tříd, nejvyšší stupeň ochrany nabídne třída č. 5. Do většiny domácností stačí 2. – 3. třída. Pozor, pevná vrata musejí být na garáži, která je propojena s interiérem domu. Ale hodí se i do samostatně stojící garáže, neboť i v garáži míváme spousty hodnotných věcí, včetně samotného vozu.
  • Dveře doplňte o kvalitní zámek. Hodí se výše zmíněný chytrý, ale postačí i pevný mechanický zámek – pokud jste si jistí, že vždy zamknete, anebo využijete zvenčí neohebnou kliku (tzv. „kouli“).
  • Mechanicky se musejí zabezpečit i okna a výstupní dveře na terasu, na balkon a do zahrady. Kvalitní zámek je základem. A protože většinu povrchu oken a dveří vedoucích na terasu/balkon tvoří sklo, investujte do ochrany skla. Pořídit se dá ochranná folie, která chrání okno proti rozbití, do sklepů se mohou hodit ozdobné kovové prvky (mříže). Setkáte se i s bezpečnostními roletami. 

Aktivní zabezpečovací prvky elektronické

Doplňkem k mechanickému zabezpečení pak jsou elektronické prvky. Ty sice nedokáží bránit zloději, aby do domu vnikl, ale rychle o negativní události informují, zaznamenávají ji, a tím zvyšují šanci na překažení samotného trestného činu, nebo alespoň na dopadení pachatele ještě před tím, než stihne svůj lup ukrýt nebo zpeněžit. Co patří k elektronickému zabezpečení?

  • kamerové systémy – bezdrátové, digitální IP kamery, autonomní či analogové
  • detektory pohybu – lze je umístit dokonce i na okna
  • alarmy – propojeny právě s kamerovými systémy nebo alespoň s čidly pohybu

Svět elektroniky je pestrý a nabídka ohromná. Vždy se proto vyplatí obrátit se na odborníky, kteří vám doporučí a následně i nainstalují systém šitý na míru právě vašemu domu nebo bytu, garáži, zahradním stavbám, a vůbec celému pozemku. Až budete vybírat, soustřeďte se na recenze a ověřte si, že uvedení recenzenti opravdu existují.

Pojištění majetku je nepostradatelným doplňkem 

I sebebezpečnější domov může přijít k úhoně. Stačí, aby se poškodila vodovodní trubka, aby vytekla pračka nebo se spustil požár od fotovoltaické elektrárny. To jsou samozřejmě ty nejčernější scénáře, ke kterým dochází jen výjimečně – ale dochází. Je proto nezbytné mít sjednáno dostatečné pojištění nemovitosti a domácnosti, navíc jej každé cirka dva roky aktualizovat. Proč

Protože ceny rostou, a tak roste i hodnota pojištěného majetku. Jakmile jej máte podpojištěný, tak vám pojišťovna v případě pojistné události zkrátí výplatu plnění o tolik procent, o kolik jste měli podpojištěno (takže plnění bude nižší o dvojnásobek rozdílu mezi reálnou škodou a výší pojistky). Detailně se o problematice následků podpojištění můžete dozvědět v tomto článku.

The post Jak na vhodné zabezpečení domu? Stačí dodržet základní zásady appeared first on Kámoška.cz.

Číst více