Plavky dlouho jako nové? Stačí jim dopřát řádnou péči


Předpírka je důležitá

Dámské plavky – stejně jako jakýkoliv kousek oblečení – vyžadují péči. Než s plavkami vyrazíte k vodě, připravte jim vodní lázeň. Do vody o teplotě kolem 30 °C přidejte malé množství neutrálního mýdla, jablečného octu nebo jemného pracího prostředku. Po lázni nechte plavky volně uschnout ve vodorovné poloze, vodu z nich neždímejte. 

Pozor na krémy a vůně

Mastné přípravky, jako jsou krémy nebo oleje na opalování, škodí jemným plavkový vláknům. Proto i výrobci plavek doporučují obléknout plavky až potom, co se přípravek na opalování zcela vstřebá. Plavkám škodí také parfémy nebo deodoranty. Pokud je to možné, dejte si před tím, než vyrazíte k vodě sprchu, která tyto kosmetické přípravky smyje.

Předejděte mechanickému poškození

Jemná vlákna plavek mohou být poškozena i mechanicky, proto dejte pozor na to, kam si budete u vody sedat. Kamínky, písek nebo dřevěné lavičky mohou plavky nenávratně poškodit. Nezapomeňte si proto s sebou vzít deku, ručník nebo třeba plážové pareo, které si pod sebe budete moct dát. Pokud fandíte skluzavkám nebo tobogánům, volte hladké dvoudílné plavky bez šňůrek a různých aplikací. Ty by se na vodních atrakcích mohly lehce utrhnout nebo zničit.

Dopřejte plavkám péči i po plavání

Po návratu z pláže nebo koupaliště plavky vymáchejte ve studené vodě. Tím je zbavíte prvotních nečistot, jako je písek nebo sůl. Plavky nenechávejte dlouho ležet zamotané v ručníku v tašce, aby se nezapařily. Na vyprání opět použijte neutrální mýdlo nebo jemný prací prostředek. Přebytečnou vodu z plavek vymačkejte stačením do kuličky nebo vymačkáním ve froté ručníku.

Sušit ano, ale opatrně

A jak je to se sušením? Plavky určitě nedávejte do sušičky nebo uschnout na zapnuté topení. Vysoká teplota by mohla nenávratně poškodit strukturu vláken. Plavky také nesušte na přímém slunci, aby neztratily svou barvu. Jaká je tedy nejlepší varianta sušení plavek? Plavky dejte na sušák do vodorovné polohy a nechte je přirozeně uschnout ve stínu.

The post Plavky dlouho jako nové? Stačí jim dopřát řádnou péči
 appeared first on Kámoška.cz.

Číst více