Jak na dokonalý rodinný dům podle současných trendů?

Tradiční materiály nahrazují moderní alternativy

Z mnoha důvodů se poslední roky nesou ve znamení nových materiálů, pracovních postupů nebo třeba způsobů vytápění. Hlavním hybatelem je tlak na udržitelnost stavby. Tou druhou je ale dynamický rozvoj technologií, který je v současné době možná nejrychlejší v dějinách lidstva. A tak třeba hliníkové pergoly ve velkém nahrazují ještě nedávno dominující dřevěné.

Hliníková pergola na terase je tedy jednoznačně jedním z bodů, které si můžete přidat na seznam, pokud je vaším cílem skutečně trendy dům. Hliník se obecně těší rostoucí popularitě – okna a dveře z hliníku jsou stále častější volbou.

Stejně tak jako v některých případech pozorujeme odklon od tradičních materiálů směrem k moderním, nalézt lze i mnoho příkladů, kdy se naopak vracíme. A tak roste po čase i popularita dřevěných oken a objevují se i alternativní materiály sloužící k zateplení stavby, které mají oproti dominujícímu polystyrenu přírodní základ. 

Udržitelnost je kapitola sama pro sebe

Nemění se ale jen materiály. Minulostí jsou v dnešní době kotle na klasická tuhá paliva (dřevo a uhlí) jakožto dominantní zdroj vytápění. Vrchol popularity již mají za sebou také kotle plynové. Místo toho jsou stále častější volbou kotle spalující pelety, případně tepelná čerpadla.

Na střechách domů zase stále častěji vidíme solární panely pro ohřev vody a fotovoltaické panely pro výrobu elektřiny. Taková řešení kromě ekologie také přispívají k nezávislosti každé nemovitosti a v konečném důsledku i k nezávislosti celé země na dovozu fosilních paliv ze zahraničí.

Chcete-li mít dům podle nejnovějších trendů, chybět vám nesmí ani systém pro hospodaření s dešťovou vodou. Tu můžete využívat buď pro zalévání zahrady, případně, pokud chcete využít maximální potenciál současných technologií, také jako užitkovou vodu například pro splachování toalety.

Jasné hranice se ztrácejí

Udržitelnost ale samozřejmě není tím jediným, co ovlivňuje současné trendy. Důležitou roli hraje již od nepaměti v nemovitostech přístup denního světla.

A tak jsou současným trendem velká francouzská okna, která sahají od podlahy až po strop. Vsadíte-li na variantu s posuvným křídlem, můžete navíc snadno dle potřeby vytvořit plynulý přechod mezi interiérem a exteriérem domu. A právě propojení všech součástí stavby od kuchyně přes terasu s pergolou až po samotnou zahradu je pravděpodobně hlavním trendem současnosti.

The post Jak na dokonalý rodinný dům podle současných trendů? appeared first on Kámoška.cz.

Číst více