Jak vyrobit domácí granule pro psy?

Jak na výrobu domácích granulí pro psa a vyplatí se vůbec?

Valná většina psích páníčků si pozorně čte složení na etiketě psích granulí ještě předtím, než je zakoupí. Není se totiž čemu divit, když jsme přece jen národem pejskařů. Kvalitní krmivo je totiž tím nejdůležitějším, co můžeme svému psímu parťákovi nabídnout pro plnohodnotný život. Avšak některé značky psích granulí obsahují pouze „odpad“ a zlomek živin, které by měl pes dostat v pravidelné porci svého denního jídla. Pokud jste tedy již začali přemýšlet nad tím, že svému psovi raději vyrobíte domácí granule, podívejme se na to, jakými způsoby lze tuto myšlenku uskutečnit.

Extrudování granulí

Nejčastějším procesem výroby suchého krmiva pro vaše psí miláčky, je takzvané extrudování granulí. Během samotného procesu se smíchávají veškeré ingredience dohromady a granule se poté protlačí takzvaným extrudérem, a to při teplotách, které jsou vyšší než 100 °C. Díky tomu se zahubí veškeré bakterie v krmivu. Ovšem rovněž se zničí minerály a vitaminy, které jsou v krmivu obsaženy. Tudíž je třeba tyto látky přidat do krmiva až v naprosto finální fázi.

Granule si touto metodou doma jen velmi stěží připravíte. Proto se vám rozhodně vyplatí granule zpracované touto metodou raději zakoupit v obchodě, kde je cena podobných granulí dosti příznivá.

Inovativní extrudování

Tato moderní technologie zpracovává granule obdobným způsobem, ovšem při teplotách pouze do 90 °C. Díky tomu jsou zachovány nejen nutriční hodnoty v granulích, nýbrž také bílkoviny. Krmivo je také lépe stravitelné a daleko výživnější. Ani v tomto případě si ovšem lahodné psí granule v domácích podmínkách nepřipravíte.

Pečené granule doma zvládnete

Další možností, jak se připravují psí granule, je pečení. Při pečení se používají nižší teploty a krmivo si tak zachovává mnohem více blahodárných živin. Veškeré suroviny se pouze smíchají v mixéru a poté se vykrajují z vytvořeného plátu požadované tvary granulí. Peče se při teplotě do 95 °C.

Pečené granule budou rovněž obsahovat mnohem více nutričních hodnot. Mimo jiné tyto granule takzvaně nebobtnají, tudíž jsou mnohem lépe stravitelné pro větší plemena psů, která jsou náchylnější na takzvanou torzi žaludku. Nevýhodou je pouze nižší trvanlivost granulí.

Doma tyto granule hravě zvládnete připravit i vy. Pokud tedy máte například zkušenost s pečením psích pamlsků, vyrobit pečené granule pro vás nebude žádný problém, a ještě k tomu ušetříte.

Konkrétní postup výroby pečených granulí a na co si dávat pozor?

Pečené granule můžete připravit z jakýchkoliv druhů masa, na které je váš psí mazlíček zvyklý. Pro inspiraci si můžete vytvořit například pečené granule z mletého masa, kdy budete potřebovat tyto ingredience:

  • 250 gramů mletého masa
  • Sůl
  • Jeden hrnek ovesných vloček
  • Vejce
  • Majoránku

Tyto ingredience pouze smícháte dohromady a vytvoříte si tenký plát, ze kterého budete například ručně tvarovat třeba větší kostky či koule. Tyto granule poté vyskládáte na plech a necháte zhruba 20 minut péct. Váš pejsek bude zářit radostí. V tomto případě si dávejte pouze pozor na konzistenci vašeho těsta a také na dobu pečení, která se v závislosti na vaší troubě může značně lišit.

Játrové granule

  • 600 gramů vepřových jater
  • 60 gramů celozrnné mouky
  • 2 vejce

Z těchto ingrediencí vypracujete hladkou hmotu a poté vyskládáte jednotlivé granule na pečící papír, kdy zhruba při 180 °C budete tyto granule péct po dobu 15 minut.

U obou receptů je třeba myslet na to, že takto připravené granule budou mnohem rychleji podléhat zkáze než granule kupované, proto dbejte na to, aby je váš psí svěřenec snědl, co možná nejdříve.

The post Jak vyrobit domácí granule pro psy? appeared first on Kámoška.cz.

Číst více