Vysavač při práci vypíná nebo špatně saje?

Vysavač špatně saje

Postupujte od začátku sání vzduchu a pokračujme až na jeho konce – průběžně budeme hledat příčinu tohoto stavu:

Hubice

Někdy se stává, že se ucpe sací otvor hubice – někdy uvíznou nečistoty v kolénku trubky, kterou je hubice připevněna k (telskopické) trubce. Závadu zjistíte jednoduše pohledem na spodní část hubice a do kolénka hubice.

Při kontrole se podívejte na kolečka hubice – v případě rotační hubice i na její kartáč. Namotané vlasy, chlupy a nitě  jednak brání otáčení koleček, a zároveň zastavují rotaci kartáče. Hubice pak neplní funkci. Vyčištění rotační hubice je trochu pracnější – tady vám pomůžou malé nůžky, popřípadě pinzeta.

Trubka

Uvízlá ponožka dokáže ucpat i trubku. Tady je rada jednoduchá – podívejte se skrz trubku, zda je volná. Pokud ne, prošťouchněte ji třeba násadou od smetáku.

Hadice vysavače

Prohlédnout si průchodnost hadice je komplikovanější – nejjednodušší je vhodit do hadice kuličku  – pokud na druhé straně nevypadne, nalezli jste problém.

Vzpříčená kancelářská sponka dokáže v hadici na sebe nabalit neuvěřitelné množství nečistot a hadici ucpat.

Sáček do vysavače

Zkontrolujte zaplněnost sáčku. V případě potřeby jej vyměňte. Sáčky není dobré přetěžovat a plnit je do maxima. Jednak se pak snižuje sací výkon vysavače a přetěžuje motor u papírových sáčků se také zvyšuje riziko jejich protržení.

Vstupní motorový filtr

Tento filtr je většinou umístěný za sáčkem na vstupu vzduchu do motoru. Jeho hlavní funkcí je zamezit vstupu nečistot do motoru. Měňte jej zhruba po  výměně 4 až 5 sáčků.

Ochrana cyklónového separátoru a filtr nádoby

Pokud používáte bezsáčkový vysavač, je potřeba prověřit průchodnost sítka kryjícího středový filtr a samotný filtr. Pokud je zanesený, vyčistěte jej podle návodu výrobce, nebo jej vyměňte za nový. Nezapomeňte, že výrobci bezsáčkových vysavačů doporučují měnit tento filtr jedenkrát za půl roku! U některých vysavačů je středový filtr nahrazen plochým filtrem nádoby, což je většinou HEPA filtr v plastovém rámečku. Zde opět platí doporučení výše – podle možnosti jej buď omeťte, vyfoukejte tlakovým vzduchem, nebo omyjte, pokud to konstrukce filtru dovoluje. Před opětovným použitím nechte filtr důkladně vyschnout!

Výstupní filtr / HEPA filtr

Posledním filtrem na výstupu vzduchu bývá HEPA filtr, sloužící pro dokonalé dočištění výstupního vzduchu. Je to nejhustší filtr a proudu  vzduchu klade největší odpor. Také bývá nejčastěji problémem “netáhnoucího vysavače”

Podle jeho konstrukce jej omeťte, vyfoukejte stlačeným vzduchem nebo omyjte – pokud to jeho konstrukce dovoluje.

Opět upozorňujeme, že by podle doporučení výrobce vysavač měl být tento filtr vyměněn alespoň jednou za rok. Při silném znečistění, nebo jeho poškození i dříve.

A jsme na konci. Nic jste nenašli a vysavač stále netáhne, nebo se vypíná?

Pak je na řadě servis – ten vám zkontroluje stav elektromotoru, jeho zanesení, popřípadě poškození. Pokud se do vysavače dostaly nečistoty, může stát, že poškodily motor a bude jej nutné vyčistit, opravit, nebo i vyměnit. Zastavení motoru způsobuje většinou tepelná pojistka, která při překročení limitní teploty motor vypne a dovolí jeho spuštění až po dosažení nižší teploty. A to může nějakou dobu trvat.

Chyba může být v některé popisované součásti výše, v přidřeném motoru, nebo v samotné nefunkční pojistce.

Ale tady opravdu pomůže jen servis…

The post Vysavač při práci vypíná nebo špatně saje? appeared first on Kámoška.cz.

Číst více